Menu
Punten

Je kent het wel: soms neem je een klein lepeltje van je saus, stoof of puree en dan mist nog nét dat extra beetje ‘oomph’, dat ene verrassende element wat zorgt voor complexiteit.

De volgende vijf smaken helpen je uit de brand. Deze toevoegingen geven je gerecht dat spannende randje waar je naar op zoek bent en zijn ook nog eens helemaal on trend. In de keukens van vooruitstrevende chefs kom je deze smaakmakers zeker tegen!

1. Verfrissende citruszuren

1. Verfrissende citruszuren

Kimchi, pickles, kombucha en ceviche; zure smaken zijn al een poos in opmars. Daarbij krijgen ook citrusvruchten een belangrijke plek in de keuken. 

Citroen en limoen zijn trouwe vrienden van chefs die zoeken naar een fris accent, maar de grootste hype heerst rond de ‘wondervrucht’ yuzu. Qua looks lijkt yuzu op een verschrompelde citroen en de smaak houdt het midden tussen limoen, citroen en mandarijn. Yuzu is aromatisch, een tikje zoet en minder scherp dan citroen. De verkrijgbaarheid draagt ongetwijfeld bij aan de mythische status: de vruchten zijn moeilijk vers te vinden, het seizoen duurt kort en ze zijn behoorlijk prijzig.

Knorr Professional Intense Flavours Citrus Fresh maakt yuzu makkelijk bereikbaar. Gebruik een scheutje als finishing touch van je gerecht, en je hebt meteen een verkwikkend zuurtje van Perzische limoen, mandarijn en yuzu. 

2. Hartige umami

2. Hartige umami

Umami is als smaak zeker geen nieuwkomer, maar nu steeds meer chefs experimenteren met vegetarisch eten laait de zoektocht naar hartige, diepe smaken flink op. Umami is een complexe smaak. Het intensiveert andere smaken, omdat het de speekselaanmaak versterkt. 

Ingrediënten als tomaten, zeewier, champignons en oude kaas bevatten veel glutamaat en hebben daardoor van nature umami. Andere producten moeten intensief worden bewerkt om ze zo rijk te laten proeven, denk aan rijping, fermentatie, drogen en pekelen. Dat zijn stuk voor stuk tijdrovende processen.

Chefs die daar te druk voor zijn, kunnen de geroosterde umamismaak ook al schenkende toevoegen met de Knorr Professional Intense Flavours Roast Umami. Daarmee sla je het tijdrovende bruineren van knoflook en ui over én is de umamismaak handig te doseren. 

3. Aromatische botanicals

3. Aromatische botanicals

Botanicals lenen zich perfect om je gasten mee te verrassen. Je kunt er nog volop nieuwe toepassingen voor verzinnen en bovendien zorgen de kleuren en bloemen voor fantastische looks. 

Onder de verzamelnaam botanicals valt eigenlijk alles wat je in een tuin kunt groeien. Alle eetbare delen van de plant tellen mee: wortels, bladeren, stengels, bessen en bloemen.

Ingrediënten als kamille, vlierbloesem en hibiscus kennen we nu vooral uit dranken, maar deze komen steeds vaker terug in andere vormen. Net als citroengras, sumak of pandanblad zorgen ze voor een complexe, aromatische toevoeging.

Experimenteer zelf eens met botanische ingrediënten om je gerechten te transformeren tot ware smaakexplosies. Wat dacht je van een kruidenboter met lavendel, kamillesaus of patisserie met kaffirblad

4. Warme smoke

4. Warme smoke

De van oorsprong Japanse kamadobarbecues zijn hippe hebbedingen onder chefs. Je gebruikt ze om met behulp van houtskool te grillen, slowcooken, roken of bakken met als doel een heerlijke geblakerde, vuurgeroosterde smaak. Alle zintuigen worden geprikkeld met mooie grillstrepen, een knapperige textuur en die onmiskenbare geur.  

Rooksmaak is populair en je ziet de termen ‘smoked’ of ‘gerookt’ veelvuldig op menukaarten staan. Het enige nadeel: er is een tijdrovend proces nodig om die smaak te bereiken en je moet maar net plek hebben voor een barbecue of rookoven.

Wie daar geen tijd, plek of mankracht voor heeft, kan gebruikmaken van de Knorr Professional Intense Flavours Deep Smoke voor een authentieke rooksmaak met hetzelfde wow-effect. 

5. Pittige pepers

5. Pittige pepers

Toegegeven: pittig is eigenlijk geen smaak. Chilipepers activeren je pijnreceptoren en niet je smaakreceptoren. Maar de gerookte chilipepersoorten die in Nederland steeds beter verkrijgbaar zijn, zorgen wel degelijk voor een fikse lading smaak.

Het is tijd om verder te kijken dan rode peper, sambal of hot sauce als je een gerecht wat pit wil geven. Er zijn veel meer chilisoorten die voor vlammen zorgen. In zijn laatste kookboek introduceerde Ottolenghi een aantal gedroogde pepers die we de komende tijd in veel keukens zullen zien opduiken. Van zoetige cascabelpeper tot pittige aleppochilivlokken en van milde anchopepers tot gerookte chipotles.

Naast hitte, brengen deze pepers ook veel diepgang. Wees niet bang om te experimenteren: sommige van deze pepers kun je zelfs gebruiken voor desserts en gebak. 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu